Categories
Post Archives
Popular Tags

Detached House in Omorfochori

Type: Residential

Location: Omorfochori, Larissa – Greece

Year: 2010-2012 (realized project)

Architectural study: Victoria Al. Lytra

Static analysis study: Nikolaos Tzaras

Construction supervision: Victoria Al. Lytra, Nikolaos Tzaras

Project awarded in DOMES AWARDS 2013:
-5th leading work in category ‘Best First Building by a young Architect of the years 2010-2012 (adjudicated by professor Kenneth Frampton, Columbia university, New York, USA
-4th (equal scoring) leading work in category ‘Best First Building by a young Architect of the years 2010-2012 (adjudicated by professor Alberto Ferlenga, IUAV university, Venice, Italy)

omorpfoxwri1

The building is the permanent residence of a young couple located in Omorfochori outside Larissa. The elongated plot area of 574.28 m2, is located opposite the village square, bordering three adjacent plots while the free side has road access. In design process principal role played the site morphology, environmental characteristics such as orientation and air direction for uninterrupted natural ventilation, and the relationship with public space. Locating the building along the plot separates mentally two zones – a ‘public’ space in the front and a ‘private’ space on the back – while leaving free access to the open back space. The house area of 156.25 m2 is designed in a plane – main living spaces are placed in the south to take advantage of solar gains during winter months and view to the square. Bedrooms and utility rooms, on the other, are placed in the north and thus to the rear and quietest part of the plot. A large concrete pergola in the south is used for shading during summer while creates a semi-outdoor living space.

omorfoxwri2

omoefoxwri3

No Comments

Post A Comment